Leren wijken voor druk is een cruciaal onderdeel in de opleiding van een paard


In de omgang met paarden maken we (onbewust) veel gebruik van het wijken voor druk. Ondanks dat het op vele manieren terug komt in het werken met paarden is het niet iets wat paarden uit zichzelf snappen. Van nature gaan paarden namelijk tegen druk in, in plaats van ervoor te wijken. 

Een voorbeeld hiervan is het “hangen” wat sommige paarden doen wanneer ze vastgebonden staan. Ze gaan in het halster hangen en blijven trekken tot ze los zijn. Het paard snapt niet dat het naar voren mee moet geven om van de druk af te komen.

We maken gebruik van het wijken voor druk in vele situaties. Bij het trailerladen laat je de druk los wanneer het paard in de richting van de trailer beweegt (lees hier meer over in het artikel over trailerladen: Klik). Onder het zadel dient het paard opzij te gaan voor het been, bijvoorbeeld in het openen van een volte of het wijken vanaf de AC-lijn.  Maar ook het meelopen aan het halster heeft te maken met druk. Een veulentje dat nog niet geleerd heeft mee te lopen aan een halster zal niet gaan lopen wanneer jij aan het touw trekt. Het zal waarschijnlijk stil blijven staan of terug trekken (=tegen de druk in gaan). Hij moet leren dat als er druk op het touw komt het de bedoeling is dat hij vooruit beweegt (wijkt voor de druk) en dat vervolgens de druk verdwijnt.

Zoals je ziet is het wijken voor druk dus een cruciaal onderdeel in het werken met paarden. Bovendien dient het aangeleerd te worden en is het niet iets wat paarden instinctief doen.
Het is het makkelijkste om paarden vanaf de grond aan te leren wijken voor druk. Geef lichte druk op bijvoorbeeld de schouder. Wanneer het paard reageert haal je de druk meteen weg. Dit is de beloning die het paard krijgt. Ook in het wijken voor de kuit (onder het zadel) is dit de manier waarop je te werk gaat. Jij legt je kuit aan en zodra het paard opzij gaat laat je de druk gaan. Onstpanning is een geschikte beloning voor paarden omdat het iets is wat ze prettig vinden en druk/ontspanning is een duidelijke tegenstelling.

Let op dat je subtiel bent in je hulpen. Als jij een enorme zet geeft tegen je paard en verwacht dat hij dan een stap opzij doet stomp je hem af. Hij zal na verloop van tijd niet meer reageren op kleine hulpen, omdat het gewend is grote signalen te krijgen. Dit geld ook voor het rijden. Geef eerst een kleine hulp en vergroot deze pas als er geen reactie komt. Als het paard ook maar enigszins doet wat er van hem gevraagd wordt ontspan je. Op deze manier snapt het paard dat wat hij doet hetgeen is wat je van hem vraagt.

Leer je paard in een vroeg stadium te wijken voor druk en je hebt hier op elk vlak profijt van!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten