Oplossing voor problemen met trailerladen

Veel mensen hebben problemen met het op de trailer laden van hun paard of pony. Dit kan erg
frustrerend zijn, zeker wanneer je haast hebt en al een uur voor de trailer staat.


Hieronder vind je de manier waarop ik trailer laad en waar ik goede ervaringen mee heb. Elk paard en elke eigenaar zijn anders dus het zal verschillen welke manier een oplossing voor jullie biedt. Wel is dit een duidelijke en eerlijke methode wat de kans van slagen vergroot!

Ik gebruik het Dually halster van Monty Roberts (zie foto rechts). Er zit een extra band over de neus waar je je touw aan kan bevestigen. Wanneer je druk zet op het touw wordt dit bandje aangetrokken. Het halster bestaat in 3 maten: blauw (groot), zwart (normaal) en rood (klein).

Het laden:
Loop op de trailer af met een doorhangend touwtje. Zodra het paard stil staat zet je druk op het touw (het bandje op de neus wordt aangetrokken). Het is niet de bedoeling dat je een korte ruk aan het touw geeft of enorm aan het touw gaat hangen. Gewoon licht druk houden. Wanneer het paard begint te lopen laat je de druk meteen los. Ook al is het maar 1 stap. Op deze manier leert het paard dat stilstaan fout is (druk) en lopen beloont wordt (druk is weg). Zodra het paard weer stopt zet je opnieuw druk op het touw. En weer los laten als hij loopt. Zo ga je door tot het paard op de trailer staat. Ook wanneer het op de klep stil staat ga je op deze manier te werk. Wanneer je paard schuin langs de trailer wil lopen of van de klep wil lopen, zet je ook druk. Wanneer het stopt met opzij lopen (dus stil staat of vooruit loopt) laat je de druk even los als beloning. Vrij snel daarna zet je opnieuw druk op het touw om hem opnieuw te vragen rechtuit te lopen.
Zelf voer ik niet tijdens het laden, omdat sommige paarden dit door lijken te hebben. Ze gaan dan twee passen vooruit voor een stukje wortel o.i.d. om vervolgens net zo hard weer achteruit te lopen (en vervolgens weer 2 passen vooruit om zo steeds opnieuw wat lekkers te krijgen, maar niet de trailer op te lopen). Wel geef ik een (voer) beloning zodra het paard helemaal op de trailer staat en de stang erachter zit.

Het halster is vrij prijzig (47,50). Je kunt de werking nabootsen door een halstertouw aan het halster te bevestigen. Klik het halstertouw aan de zijkant van het halster vast. Haal het vervolgens over de neus heen (zoals op het plaatje van het dually halster) en haal het door de ring aan de andere kant heen. Je kan nu op dezelfde manier druk op de neus zetten als met het dually halster. Wel is de werking een stuk minder goed. Wanneer je los laat blijft het halstertouw vaak nog om de neus liggen (alleen met minder druk erop) terwijl het bandje van het dually halster veel sneller los laat. Op den duur zou ik dus aanraden om toch het halster aan te schaffen. Ze worden ook regelmatig tweedehands aangeboden op internet (marktplaats enz.).

Het halster is hier te bestellen: klik

Tip: Wanneer je paard vaak schuin de trailer op en/of afloopt kan het zijn dat hij wat aanleuning mist. Dit kan je oplossen door een beide kanten van de trailer een longeerlijn te spannen. Vaak bevinden zich ringen aan de achterkant van de trailer. Klik hier een longeerlijn aanvast en laat iemand het uiteinde vast houden. Sommige mensen laden ook door middel van longeerlijnen. De lijnen worden dan gekruist achter het paard (vastklikken aan de trailer en de twee personen die de uiteinden vasthouden lopen dan naar elkaar toe). Dit werkt bij sommige paarden, maar kan ook voor stress zorgen. Daarom prefereer ik bovenstaande methode met het dually halster.

Tip 2: Gebruik met het trailerladen een leadrope of andere lange lijn in plaats van een halstertouw. Hierdoor kan je op de klep/in de trailer blijven staan als je paard een paar passen achteruit zet en hoef je niet mee te bewegen met je paard (het paard kan jou niet verplaatsen). Daarnaast kan een halstertouw sneller uit je hand glijden doordat het een stuk korter is.

2 opmerkingen:

  1. Vraagje, zet je het paard ook in de trailer vast aan dit halster?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is inderdaad nog een belangrijke toevoeging: Nee dat is beter van niet. Als je paard gaat hangen terwijl het vast staat aan de ringen die de neusband aantrekken, trekt hij zijn neus dicht. De enige mogelijkheid zou zijn om de normale ringen aan de zijkant te gebruiken om vast te zetten. Toch zou ik dit ook afraden, omdat het paard in de trailer altijd ergens aan kan blijven haken waardoor de ring van de neusband alsnog wordt aangetrokken.
      Je zal dus van halster moeten wisselen zodra het paard in de trailer staat (en de stang geplaatst is). Wanneer je je paard niet compleet los wilt hebben staan bij het wisselen van halster zou je bij het laden een dun halster (bijv. een touwhalster) onder het Dually halster om kunnen doen. In de trailer kan je dan het Dually halster af doen, een ander halster om doen en ten slotte het touwhalster af doen. Je hebt dan voor de veiligheid altijd nog een touwhalster om bij het wisselen.
      Hopelijk is hierbij je vraag beantwoord. Wanneer je nog vragen hebt kan je ze altijd stellen.

      Verwijderen