Verveling op stal verminderen

Veel paarden brengen, met name in de winter, heel wat uurtjes op stal door. In dit artikel vind je enkele tips om verveling tegen te gaan.

Natuurlijk zijn dit maar kleine dingetjes en is het belangrijk om je paard zoveel mogelijk uit de stal halen (paddock/wei, molen, rijden, verzorging etc.). Maar dat betekend niet dat je het verblijf op stal niet kan veraangenamen!

1. Koolraap
Hang een koolraap op. Doordat dit vrij hard is duurt het een tijdje voordat je paard het op heeft. 

2. Voerbal
Er bestaan ronde (plastic) ballen met een gat waar kleine beetjes voer uit komen wanneer het paard de bal rolt. Onder andere hier te koop: klik

3. Open deur
Zet/schuif de deur van je stal open en hang er een ketting of doek(zie foto rechts) voor. Op deze manier kan je paard zijn hoofd uit de stal steken, ook wanneer het geen luik heeft. Daarnaast staat het paard minder opgesloten, omdat de stal opener is. Te koop bij onder andere de paardendrogist: klik

4. Slowfeeder
Door hooi te voeren door middel van een slowfeeder duurt het langer voordat het paard het op heeft. Ten eerste is dit gezond en ten tweedeheeft je paard op deze manier langer wat te doen. Sommige slowfeeders worden opgehangen (bijv. netten met fijne mazen). Een nadeel hiervan is dat het paard niet van de grond eet, wat zijn natuurlijke graashouding is. Hierdoor krijgt het paard onder andere meer stof binnen. Daarom zou ik zelf kiezen voor een hooikussen, zoals op het plaatje hier links. Deze kan op de grond worden gelegd.


5. Wilgentakken
Leg wilgentakken in de stal. Hier zijn ze een flinke tijd zoet mee!

6. Luzerne
Voer luzerne bij de brok. Hierdoor is het paard langer bezig met eten, wat niet alleen verveling tegen gaat maar ook een stuk gezonder is dan snel eten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten