Zomereczeem



Zomereczeem is een aandoening die helaas vrij vaak voor komt. De jeuk die een paard hierbij heeft kan hem enorm hinderen in zijn functioneren, maar met wat extra zorg kan ook een paard met eczeem een prima leven leiden.


Paarden met zomereczeem zijn allergisch voor het speeksel van het Culicoïdesmugje.
Wanneer zijn hierdoor gestoken worden krijgen zij jeuk met het gevolg dat ze gaan schuren. De meeste paarden schuren bij de manenkam en de bovenkant van de staart, maar bij flinke jeuk kunnen zij bijvoorbeeld ook met de buik over de grond gaan schuren. Door het schuren breken er haren af en ontstaan er schilfers. Ook hebben paarden met zomereczeem vaak een dikke manenkam met ribbels erin.


Wat kan ik doen om de jeuk van mijn paard te verminderen?
Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de algehele conditie van het paard. Krijgt het de juiste voeding? Is het op een gezond gewicht? Is de huisvesting goed? Een gezond paard heeft een betere weerstand waardoor het minder heftig reageert op het muggenspeeksel. 
De juiste voeding draagt bij aan een goede conditie van het paard, maar is ook direct van invloed op de mate van jeuk. Wanneer een paard bijvoorbeeld te eiwitrijk gevoerd wordt moet het lichaam extra hard werken om dit via het bloed te verwerken en af te voeren. Daardoor kunnen de stoffen uit het muggenspeeksel minder snel afgevoerd worden. De stoffen blijven langer in het paardenlichaam wat de allergische reactie vergroot. Ook afvalstoffen worden vervoerd via het bloed. Wanneer er veel afvalstoffen moeten worden vervoerd is de kans op huidproblemen als eczeem groter. 
Er zijn verschillende lotions,shampoos en dergelijke op de markt die de huid kalmeren. Er zijn paarden waarbij de jeuk onder controle te houden is met een bepaalde lotion. Wel reageert elk paard anders op een bepaald middel, waardoor het een kwestie van uittesten is of het bij jouw paard werkt.
Een anit-vliegenspray kan helpen om de muggen op afstand te houden. De huid van een eczeempaard is extra gevoelig en hij zal dan ook extra last hebben van "normale" vliegen. 

Wanneer dit niet werkt
Ondanks dat een goede conditie en eventueel een lotion en/of shampoo al veel kan betekenen voor paarden met eczeem, is dit vaak niet voldoende. Het beste is om het gestoken worden te beperken. Wanneer het paard niet of nauwelijks gestoken kan worden komen de stoffen waar de allergische reactie op komt niet in het lichaam. Hierdoor kan er geen jeuk ontstaan.
Het is het beste om een paard met zomereczeem rond zonsondergang en -opkomst op stal te houden. De mugjes komen niet naar binnen en rond deze tijd zijn zij het meest aanwezig.
Wanneer dit niet voldoende is of wanneer het paard toch buiten staat rond deze tijd kan een eczeemdeken uitkomst bieden. Dit is een deken die het hele paard bedekt met uitzondering van het hoofd en de benen. Het materiaal lijkt op dat van een vliegendeken, maar heeft extra kleine mazen waardoor de muggensteken hier niet doorheen gaan. Deze dekens zijn er in verschillende merken en prijsklassen en verkrijgbaar vanaf de kleinste maatjes.

Eigen ervaring
Zelf heb ik goede ervaringen met teershampoo. Dit is niet duur en bij bijna elke ruitersportzaak te koop. Het maakt de huid en manen weer schilfervrij en vermindert de jeuk. 
Na het wassen doen ik TKC97 in de manen. Dit is speciaal tegen zomereczeem. Lees wel goed de verpakking, want dit mag niet elke dag worden aangebracht. TKC97 heeft een snelle en langdurige werking en blijft zelfs zitten bij zweten en regenval.
Deze middelen werken erg goed bij onze eczeempony. Zij liep voorheen elke zomer met een eczeemdeken op, maar afgelopen twee zomers kon zij zonder deken en schuurde zij nauwelijks meer!



1 opmerking:

  1. Mijn moeder heeft ook een paard en die heeft daar ook regelmatig last van.

    BeantwoordenVerwijderen